![](/media/lib/230/n-kwasy-tluszczowe-4a343f2da09aadc94a6901554e140ce6.jpeg)
Jak dieta wpływa na rozwój stwardnienia rozsianego
22 października 2015, 11:29Dotycząca stwardnienia rozsianego współpraca dwóch niemieckich uniwersytetów zaowocowała odkryciem, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi w ścianie jelita cienkiego i rozprzestrzenianiu autoreaktywnych komórek. Dla odmiany krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe hamują neurozapalenie.
![](/media/lib/228/n-suszone-sliwki-63054948d484382e9cfd80c5c0fe77c0.jpg)
Suszone śliwki zmniejszają ryzyko raka jelita grubego
28 września 2015, 06:14Dieta zawierająca suszone śliwki korzystnie wpływa na mikrobiom jelita grubego, zmniejszając w ten sposób ryzyko nowotworu tej części przewodu pokarmowego.
![](/media/lib/226/n-dziki-wirus-polio-typu-2.-202186b86da7bebef867cd21adb55761.jpg)
Pacjent wydalał wirusa polio przez 28 lat
28 sierpnia 2015, 11:29Poza Pakistanem i Afganistanem wirus polio został wyeliminowany, jednak tacy ludzie, jak opisany w ostatnim numerze PLoS Pathogens Brytyjczyk z chorobą immunologiczną, który przez 28 lat wydalał duże jego ilości z kałem, wydają się potencjalnym źródłem nowych epidemii.
![](/media/lib/147/n-e.-coli-20411d7810fb1a73886b75867e0e1372.jpg)
Leki na grypę krzyżują chorobowe plany pałeczek E. coli
27 sierpnia 2015, 13:11Jeśli pewne grupy bakterii mikrobiomu jelit zaczynają się nagle namnażać, uszkadzają tkankę przewodu pokarmowego i powodują stan zapalny. Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu odkryli, że w przypadku pałeczek okrężnicy (Escherichia coli) przyczyną jest zwiększenie dostępności cukru - kwasu sialowego.
![](/media/lib/226/n-odprawa-5cdea915719fa446365d97b908526d08.jpg)
Podróżujący na długie dystanse przyczyniają się do rozprzestrzeniania lekooporności
24 sierpnia 2015, 10:26Ludzie podróżujący na długie dystanse przyczyniają się do rozprzestrzeniania lekooporności. Naukowcy przyjrzeli się 35 studentom ze Szwecji, którzy polecieli na wymianę do Indii lub środkowej Afryki. Po powrocie w ich mikrobiomie jelitowym odnotowano zwiększoną różnorodność genów antybiotykooporności.
![](/media/lib/181/n-jelita-9a1dedcf8177d3098437c327d0f00434.jpg)
Mikrobiom może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1.
10 sierpnia 2015, 10:47Wszystko wskazuje na to, że bakterie mikrobiomu jelit mogą zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 1.
![](/media/lib/207/n-sepplowy-b2202a86e46b38be787d1b0e381e3f12.jpg)
Ewolucyjny związek między dietą a kwasowością żołądka
30 lipca 2015, 11:17Analiza kwasowości żołądka i diety u ptaków oraz ssaków pokazuje, że wysoka kwasowość wyewoluowała nie po to, by pomóc w trawieniu, ale by chronić przed zatruciem.
![](/media/lib/201/n-jogurt-aa62f1ddd8739ffff6b35c60be19f55c.jpg)
Nabiał zwiększa skuteczność probiotyków
20 lipca 2015, 13:07Skuteczność probiotyków może zależeć od nośnika.
![](/media/lib/222/n-slimak-8d0060054f707e3938f8eb7824af7f7b.jpg)
Nicienie podróżują na gapę na ślimakach
13 lipca 2015, 12:33By dostać się do nowych źródeł pokarmu, nicienie (Nematoda), w tym Caenorhabditis elegans, wykorzystują ślimaki i inne bezkręgowce.
![](/media/lib/177/n-lozko-c2ec4b16e10381fdd09a5e234d2ac2b5.jpg)
Leczenie oparzeń via mikrobiom
9 lipca 2015, 09:45Amerykańscy naukowcy odkryli, że u pacjentów, którzy doznali poważnych oparzeń, dochodzi do istotnej zmiany mikroflory jelit (dysbiozy). Następuje duży wzrost liczebności potencjalnie szkodliwych enterobakterii (Enterobacteriaceae) przy jednoczesnym spadku liczebności bakterii, które zwykle kontrolują przedstawicieli tej rodziny.